Stem Cell FAQ

Cilat janë qelizat burimore, dhe çfarë ata mund të thotë për mjekësi dhe pjesës tjetër të botës?
Qelizat embrionale janë të vogla, por ata tërheqin big-kohë vëmendjen nga shkencëtarë, pacientët, deputetë, të famshëm, dhe njerëzit e çdo përkatësie tjetër.

Stem titujt celularë janë një zgjua të buzzwords - "embrionale" dhe ky "i rritur", që - si edhe polemika.

Por ju nuk duhet të jetë një PhD për të kuptuar bazat e qelizave staminale.

Nëse ju mendoni për trupin tuaj si një makinë, kështu që tani mjekët kanë pasur aftësinë vetëm për të riparuar një pjesë të dëmtuar ose, në të mirë, të marrë një pjesë nga një tjetër makinë dhe e vënë atë në ju (transplantimi i organeve). Qelizat embrionale teorikisht mund të rritet dhe të zhvillohet në çdo pjesë këmbimi keni nevojë, kështu që është sikur mjeku mund të telefononi vetëm prodhuesit e makinave dhe të merrni pjesë këmbimi origjinale. Siç mund ta imagjinoni, kjo mund të ketë potencial për të kuruar një numër të madh të sëmundjeve.

Arsyeja kryesore nuk është një debat i madh mbi përdorimin e qelizave burimore është se këto qeliza mund të vijë nga një embrion. Për shumë njerëz, një embrion njerëzor është një qenie e gjallë dhe duke shkatërruar një embrion për ndonjë arsye është moralisht e papranueshme. Njerëzit në anën tjetër të debatit thonë se qelizat embrionale të kenë potencial për të kuruar shumë sëmundje dhe embrionet e përdorura do të kishte qenë fshi nga klinikat e fertilitetit anyway.

Lënia e debatit etik prapa, këtu është ajo që ne e dimë - dhe çfarë ne nuk e dimë - rreth qelizat staminale. Vetëm faktet mjekësore, zonjë.

Pyetje: Cilat janë qelizat staminale?

A: Të gjithë ne të fillojë nga një qelizë e vetme formuar në konceptim, kur një qelizë e spermës bashkohet me një vezë. Kjo qelizë pastaj fillon ndarë dhe formon një top të qelizave. Rreth katër ditë pas konceptimit, ky top i qelizave burimore fillon ndryshuar formën e saj, dhe qelizat individuale në atë fillim topin ndryshon dhe bëhet ndryshe nga fqinjët e tyre. Në këtë kohë, topi i qelizave është më i vogël se një i vockël. Ky proces, i quajtur diferencim, lejon disa qeliza të bëhen qelizat e mëlçisë dhe qelizave të tjera për të bërë qelizat nervore apo qelizat e lëkurës dhe kështu me radhë.

Ky proces është i ngjashëm me mënyrën në të cilën një bimë rritet. Në fillim, një rrjedhin rritet nga pasardhësit e keni mbjellë, e cila më pas ka degë, dhe përfundimisht, fruta, gjethet dhe lulet rriten në ato degë.

Këto të hershme të "rrjedhin" qelizat në embrion të japin rritje të të gjitha qelizave të ndryshme në trup.

Stem Cells Adult vs qelizave embrionale

Pyetje: Çfarë është dallimi në mes të qelizave burimore të rritur dhe qelizat burimore të marra nga një embrion?

A: Qelizat embrionale janë qeliza staminale që ju të merrni nga një embrion, dhe qeliza të rritura embrionale janë qeliza staminale që ju merrni nga një person (i rritur ose fëmijë) ose nga kordonin e kërthizës.

Shkencëtarët kanë gjetur se disa qeliza staminale vazhdojnë edhe pasi ne jemi të lindur. Duket se këto qeliza të rritura janë një lloj i backup, kështu që nëse një lloj i veçantë i qelizave duhet zëvendësuar, qelizat burimore të rritur mund të dallojnë dhe të formojnë ato qelizat. Më rritur qelizat burimore mund të formojnë një numër të kufizuar të llojeve të qelizave.

Pyetje: Pse thjesht nuk e bëni kërkime mbi qelizat embrionale të rritur?

A: Qelizat burimore Adult patjetër të ketë disa avantazhe mbi qelizat embrionale. Së pari, shumica e njerëzve nuk kanë asnjë problem etik me përdorimin e tyre.

Së dyti, këto janë qelizat e trupit tuaj, kështu që sistemi juaj imunitar ndoshta nuk do të përpiqet për t'i refuzuar ato. Në qoftë se ju përdorni qelizat që nuk janë pjesë e trupit tuaj, sistem imunitar të trupit tuaj mund të shohin ato si ndërhyrës dhe të përpiqen për të vrarë ata.

Por shkencëtarët kanë gjetur tre disavantazhe kryesore për të përdorur qelizat embrionale të rritur.

  • Së pari, këto janë qelizat më të pjekur staminale. Ata mund të formojnë disa lloje të qelizave - për shembull, eksperimentet me kafshët tregoi se qelizat burimore nga gjaku mund të formojnë qelizat e lëkurës, qelizat e mëlçisë, dhe të tjerët - por ata nuk kanë aftësinë për të formuar të gjitha llojet e qelizave. Pra, këto qeliza mund të jetë në gjendje për të kuruar një numër të kufizuar të sëmundjeve. Në krahasim, qelizat burimore nga embrionet mund të gjenerojnë çdo lloj qelize dhe kanë potencial për të kuruar sëmundje shumë më tepër.
  • Së dyti, qelizat burimore të rritur janë të vështirë për të identifikuar. Ka miliarda e qelizave në trup, dhe për të identifikuar këto qeliza embrionale është më e keqe se sa duke kërkuar për një gjilpërë në kashtë proverbial. Edhe kur ata janë gjetur, ata janë të pranishëm në sasi shumë të vogla. Qelizat embrionale janë shumë të lehtë për të identifikuar për shkak se të gjitha qelizat në një embrion i ri mund të jetë coaxed në zhvillimin e në çdo lloj i qelizave. Këto qeliza mund të jetë bërë për të ndarë një kohë të pacaktuar, kështu që ju mund të gjenerojnë një furnizim praktikisht i pakufishëm të këtyre qelizave.
  • Së fundi, qelizat burimore të rritur të marrë një kohë të gjatë për t'u rritur. Deri më tani, eksperimentet mbi qelizat embrionale të rritur nga kafshët kanë treguar se edhe në qoftë se ju t'i gjeni, ajo mund të duhen muaj për ata të rriten në llojin e caktuar të qelizave që ju nevojitet. Këto qeliza nuk mund të jetë në gjendje të rritet shpejtë të mjaftueshme për të ndihmuar dikë që është shumë i sëmurë. Qelizat embrionale, nga ana tjetër, mund të bëhen të rritet në disa lloje të qelizave të ndryshme dhe të ruhet, në mënyrë që kur një person i sëmurë erdhi mjeku mund të shkrij vetëm qelizat dhe t'i përdorë ato.

Gjetja e qelizave embrionale

Pyetje: Ku mund të merrni shkencëtarët embrionet që ata përdorin?

A: Çiftet të cilët kanë vështirësi për të pasurit një fëmijë shpesh përdorin një teknikë të quajtur në fertilizimi in vitro (IVF). Mjekët mbledhur vezë nga nëna dhe spermës nga babai, dhe të vënë ata së bashku në laborator. Kur vezët janë fekonduar, implant mjekët një ose më shumë prej embrioneve në mitrën. Pjesa tjetër janë të ngrira dhe të ruhet, në rast se embrioni i parë implantuar nuk rritet në një foshnje.

Nëse nëna mbetet shtatzënë dhe ka një fëmijë, ajo nuk mund të dëshironi të përdorni embrionet e mbetura të ngrira. Pastaj ajo dhe burri i saj mund të japë leje për mjekët hedhin ata larg, ose për t'u dhënë atyre të shkencëtarëve të përdorin për qelizë hulumtim rrjedhin.

Next Page